Rolluiken Zeeland


Rolluiken hebben niet alleen een inbraakwerende functie maar ook een isolerende werking, tevens ook te gebruiken als zonwering.
Zonwering of rolluiken vastgevroren?

 

Bij lichte vorst is het al mogelijk dat uw zonwering of rolluik vastvriest. U merkt dit snel genoeg, wanneer uw rolluikpantser (lamellen) niet omhoog of naar beneden gaat. Laat in een dergelijk geval direct de schakelaar los en laat het rolluik in de positie waarin het zit. De motor van uw rolluik draait anders namelijk door en dat resulteert uiteindelijk in een defecte motor. Deze dure reparatie kunt u voorkomen door te wachten totdat de rolluiken weer ontdooien.

 

 

Waarom bevriest mijn rolluik?

Wanneer u ’s avonds de zonwering dicht doet, is er in veel gevallen nog weinig aan de hand. Wanneer u in de ochtend echter de rolluiken weer omhoog wil doen, lukt het niet meer. Dat komt omdat er tussen het raam en het rolluikpantser condensdruppels ontstaan. Deze druppeltjes lekken naar de onderkant van het rolluik, waardoor er een dun laagje ijsvorming ontstaat tussen de waterslag (buitenvensterbank) en het onderlijstrubber. Wanneer u dan ’s morgens de motor van het rolluik aanzet, komt het pantser niet van zijn plek. Hierdoor komen er flinke krachten op de motor, het pantser en de ophangveren te staan.

Het is ook mogelijk dat uw lamellen (pantser) aan elkaar gevroren zitten, dit kan u zien als u uw rolluik omhoog laat lopen en de ventilatiesleuven niet open gaan.

 

Wat kan ik doen tegen het vastvriezen van rolluiken?

 

Wat in veel gevallen al helpt, is het rubber licht in te smeren met zuurvrije vaseline. Hierdoor ontstaat een vettig laagje waardoor het rolluik niet meer kan vastvriezen. Ook kunt u er voor kiezen om twee blokjes hout of kunststof van maximaal 1 centimeter hoog op de waterslag te leggen. Vervolgens doet u het rolluik naar beneden en deze ‘landt’ dan op de blokjes. Hierdoor kan het rubber niet meer vastvriezen aan de waterslag en bespaart u dus op dure reparatiekosten. 

 KvK-nummer 65197887  |  Bank NL56 ABNA 0427 5192 92  |  info@pmamontage.nl